Grafická karta/základní deska

Notebooky, grafické karty, overclocking (přetaktování), PC tuning, multimedia.
Post Reply
User avatar
matronator
Posts: 149
Joined: August 16, 2011, 7:52 pm
Location: Praha
Contact:

Grafická karta/základní deska

Post by matronator »

Ahoj všichni. Přemýšlím o koupi nové grafické karty do stolního PC. Nejspíš tato: http://www.alza.cz/zotac-geforce-gtx-65 ... 354341.htm

Ale počítač mám poměrně starý a tak se chci zeptat, jestli by na tuto sestavu stačila pouze nová karta, nebo to vyměnit celé. Chtěl bych ne úplně nadupanou herní, ale aby se na tom alespoň na střední detaily daly hrát novější hry.

Procesor: Intel Pentium D 2,88 GHz - Dvou jádro
RAM: 2x2GB -> 4GB RAM
A to hlavní na co se chci zeptat, jestli by to vůbec šlo do této základní desky:
deska.png
Pokud by tedy tato sestava stačila (hlavně se ptám kvůli procesoru), tak v pořádku, ale pokud ne, tak se chci zeptat, jestli když si budu chtít koupit nový procesor (např. Intel i3 3220 se mi líbí), tak jestli základní deska musí přesně sedět do skříně (jestli to budu muset měřit, kde jsou šrouby atd.), nebo jestli stačí vybrat pouze stejný typ základovky (ATX)?
Předem díky za odpověď.
PS: Jsem hardwarový lajk.
Adamer
Posts: 202
Joined: August 5, 2011, 10:45 pm
Facebook: http://facebook.com/
Location: Humenné

Re: Grafická karta/základní deska

Post by Adamer »

Kupovat GPU nebude mit moc smysl.
Sla.
Kazda case by mela mit misto pro ATX i mATX, pokud mas ted ATX, tak bych si byl dost jistej, ze mas diry i pro mATX.
ImageImage
User avatar
matronator
Posts: 149
Joined: August 16, 2011, 7:52 pm
Location: Praha
Contact:

Re: Grafická karta/základní deska

Post by matronator »

Díky za odpověď, podle fotek na alze jsem se totiž už začínal bát, že bych musel kupovat i nový case :) .
A koupě grafiky by neměla smysl jak? Jakože ten zbytek by taky potřeboval vyměnit? Asi by to bylo nejlepší, ale teď s tím co mám rozjedu i hry typu Metro 2033, Assassin's Creed 2: Brotherhood, ale vždycky jen na strašně málo FPS, nejspíš kvůli té grafice, procesor mi přijde celkem výkonný.
Nejdřív se chci totiž ujistit, že je to opravdu nejlepší řešení, než utratím 9k za nový vnitřek :) .

EDIT: Ještě jeden dotaz. Nemůže se stát, že když si koupím tu novou MB, tak že výstup z grafické karty bude jinde, než mám otvory na casu?
Adamer
Posts: 202
Joined: August 5, 2011, 10:45 pm
Facebook: http://facebook.com/
Location: Humenné

Re: Grafická karta/základní deska

Post by Adamer »

Pokud je to Pentium D 805 (2,66GHz), tak je ten CPU slabsi jak Atom, pokud o jedno vyssi rada (2,8GHz) tak je to nekde na urovni Pentium 4 a to taky neni moc vyhra. Zadnej 2,88GHz neni. Co mas ted za GPU? Jestli je vubec problem ta grafika...

Nemuze, pokud nema ta case tak 20 let, tak ne.
ImageImage
User avatar
matronator
Posts: 149
Joined: August 16, 2011, 7:52 pm
Location: Praha
Contact:

Re: Grafická karta/základní deska

Post by matronator »

Pardon, upsal jsem se, mám 2,8GHz.
GPU teď nevím přesně, na stolák se dneska už nedostanu, ale paměť má 256MB a chip myslím od ATI.
User avatar
antiflash
Posts: 155
Joined: August 7, 2011, 1:16 pm
Facebook: http://www.facebook.com/profil
Location: Mladá Boleslav

Re: Grafická karta/základní deska

Post by antiflash »

Procesor by ti tu GK brzdil opravdu dost, tohle ti neutáhne možná ani GT630. Jestli novou grafiku tak i novej procesor, i3 by stačila úplně bohatě. S case a deskou si starosti nedělej, jak říkal Adamer, musel bys mít 20 let starou skříň. A aby GK měla výstup do špatnýho místa je tudíž taky hovadina. :)
Směji se smutným věcem, hodným lidem a když je něco naprosto jasné, zpochybním to.
User avatar
matronator
Posts: 149
Joined: August 16, 2011, 7:52 pm
Location: Praha
Contact:

Re: Grafická karta/základní deska

Post by matronator »

Ok, takže nový vnitřnosti :) . Díky všem za radu :) . Koukal jsem jen tak letmo na Alzu, abych měl přehled kolik by to zhruba stálo, a naklikal jsem si toto celkem za 9538,- Kč, tak kdažtak prosím napiště co si myslíte :) (všechno by mělo být spolu kompatibilní, pokud koukám dobře):

Základní deska: http://www.alza.cz/gigabyte-h61m-s1-d325692.htm (nejspíš ale ještě kouknu na jiné, nejlépe aby měly alespoň 1x USB 3.0)
Procesor: http://www.alza.cz/intel-core-i3-3220-d347056.htm
Grafická karta: http://www.alza.cz/zotac-geforce-gtx-65 ... 354341.htm
Operační paměť: http://www.alza.cz/kingston-8gb-kit-ddr ... 149200.htm (momentálně mám na desce DDR2, takže do nové MB musím dokoupit i RAM)
Pevný disk: http://www.alza.cz/seagate-pipeline-hd- ... 115653.htm (teď mám 180GB, 6 let starej, pomalej a zaplněnej)
Paturata
Posts: 101
Joined: August 5, 2011, 10:50 pm

Re: Grafická karta/základní deska

Post by Paturata »

Teď máš 6 let starej HDD, říkáš? V tom případě neber Seagate, když už sis zvykl na fakt, že ti HDD vydržel 6 let. :D
User avatar
antiflash
Posts: 155
Joined: August 7, 2011, 1:16 pm
Facebook: http://www.facebook.com/profil
Location: Mladá Boleslav

Re: Grafická karta/základní deska

Post by antiflash »

Ta základní deska ti přestane fungovat ještě než ti jí dovezou domů. Za HDD si stačí připlatit 2-3 stovky a máš 1TB s 7200RPM od WD, kterej ti aspoň něco vydrží. Taky si stačí připlatit pár desítek korun a máš paměti s 1600MHz a pořádnym chladičem (jako třeba tohle). Ale ta základní deska je fakt masakr, bral bych aspoň tohle. GK je fajn a procesor taky.
;)

Edit: Já osobně bych si vzal toto.
Směji se smutným věcem, hodným lidem a když je něco naprosto jasné, zpochybním to.
User avatar
matronator
Posts: 149
Joined: August 16, 2011, 7:52 pm
Location: Praha
Contact:

Re: Grafická karta/základní deska

Post by matronator »

Díky za výběr :) . S tou základní deskou jsem si opravdu nebyl jistý, nemám totiž vůbec tušení podle čeho by se měla vybírat. Disku jsem si vůbec nevšiml, že by se takhle levně dal koupit 1TB :) . O té GK si nejsem ale tolik jistý, přeci jen tamta stojí jen o 300 víc a má hned 2GB. A ten chladič je nutný? Nestačí ten co je u procesoru?
User avatar
antiflash
Posts: 155
Joined: August 7, 2011, 1:16 pm
Facebook: http://www.facebook.com/profil
Location: Mladá Boleslav

Re: Grafická karta/základní deska

Post by antiflash »

Grafickou kartu jsem si vybral tak poněkud podle sebe, protože mám pozitivní zkušenosti s MSI a ten chladič na ní je perfektní. Výkon grafický karty taky nezáleží na velikosti paměti. Jinak ten chladič - asi by ti stačil ten co je s procesorem. Tyhle dvě věci jsou už tak nějak na tobě.
Směji se smutným věcem, hodným lidem a když je něco naprosto jasné, zpochybním to.
Post Reply