Premenné

Sem vkládejte editovatelné kusy kódu a tutoriály.
richardos24
Posts: 186
Joined: June 14, 2012, 4:51 pm

Re: Premenné

Post by richardos24 »

A aky je rozdiel medzi premennymi a globalnymi premennymi?
Nichar
Redaktor
Posts: 435
Joined: August 6, 2011, 1:51 pm
Facebook: http://www.facebook.com/nikolas.charalambidis
Location: Praha

Re: Premenné

Post by Nichar »

Globální proměnná: S ní můžeš pracovat v jakémkoli objektu. Tj. ve všech..

Code: Select all

global.variable=1;
global.text="Ahoj";
Lokální proměnná: Funguje v rámci jedné instance objektu.

Code: Select all

number=choose(1,2);
text="Čau"
Dočasná proměnná: Dočasná proměnná fungující v rámci jednoho scriptu.

Code: Select all

var dir;
dir=direction/180*100
Dočasná globální proměnná: S tou nepracuji, nevím přesně jak funguje. Je to dočasná proměnná, která funguje ve více scriptech.

Code: Select all

globalvar variable;
variable=4;
The Scarecrow - 2. místo v prestižní soutěži, online highscore!
Symphony of good and evil: Finding the end - Soutěžní kousek (3. místo)
NWinAPI 0.2.gex | nMath.dll | nBeep.dll - Moje DLL a GEX
Vektorová galerie - Začátek mých vektorů
richardos24
Posts: 186
Joined: June 14, 2012, 4:51 pm

Re: Premenné

Post by richardos24 »

Diky ;)
antiku
Posts: 249
Joined: August 6, 2011, 11:18 am

Re: Premenné

Post by antiku »

Dá se použít: promenna1=objPlayer.promenna1; jako: promenna1=near.promenna1 stím že near=instance_nearest()??
User avatar
Ap0
Redaktor
Posts: 370
Joined: August 5, 2011, 11:24 pm
Facebook: http://facebook.com/
Location: zamiešany v malte
Contact:

Re: Premenné

Post by Ap0 »

Áno dá sa to aj skrátiť na promenna1=instance_nearest(...).promenna1
;)
User avatar
DDL Blue
Živý stín
Posts: 431
Joined: August 6, 2011, 7:21 pm

Re: Premenné

Post by DDL Blue »

NicharCZ wrote: Lokální proměnná: Funguje v rámci jednoho objektu.
Tady bych si dovolil menší opravu - lokální proměnné jsou v rámci jedné instance, nikoli objektu ;).

FAQ:
Jaký je rozdíl mezi instancí a objektem?
Zkoukněte moji hudební galerii ;). Nebo vyzkoušej můj generátor akordů!
Řikejte mi prostě Blue...
Nichar
Redaktor
Posts: 435
Joined: August 6, 2011, 1:51 pm
Facebook: http://www.facebook.com/nikolas.charalambidis
Location: Praha

Re: Premenné

Post by Nichar »

Schaize.. 100 to připomínám a opravuji a sám to musím parádně podělat :))
Díky, už je to opraveno ;)
The Scarecrow - 2. místo v prestižní soutěži, online highscore!
Symphony of good and evil: Finding the end - Soutěžní kousek (3. místo)
NWinAPI 0.2.gex | nMath.dll | nBeep.dll - Moje DLL a GEX
Vektorová galerie - Začátek mých vektorů
ereg
Posts: 500
Joined: February 18, 2012, 11:30 am
Facebook: http://facebook.com/

Re: Premenné

Post by ereg »

NicharCZ wrote:Dočasná globální proměnná: S tou nepracuji, nevím přesně jak funguje. Je to dočasná proměnná, která funguje ve více scriptech.

Code: Select all

globalvar variable;
variable=4;
ja tohle tez nepouzivam.
jedina vyhoda teto funkce je, ze nemusime pouzivat global._g_promenna a misto ni jen psat dale _g_promenna, ktera bude stale globalni.
tedy je tam mala uspora mista/casu pri psani kodu.
NEVYHODA teto funkce je, v mensi prehlednosti a nachylnosti programatoru zapomenout, ze jde o globalni promennou se vsemi dusledky.
dokonce jsem videl na forech navrhy na jeji odstraneni z GM :)
Pokud se vám něco na fóru nelíbí, zkuste si přečíst třeba Wikietiketu a svou kritiku pišete podle ní.
MatyMal
Posts: 31
Joined: November 24, 2014, 8:20 pm
Facebook: http://facebook.com/

Re: Premenné

Post by MatyMal »

Moc pěkný tutoš! Mě jako správnému "neproměnáři" se hodil. :D
User avatar
Firejs
Posts: 743
Joined: August 9, 2011, 10:21 am
Facebook: http://facebook.com/
Location: Brno
Contact:

Re: Premenné

Post by Firejs »

ereg wrote:
NicharCZ wrote:Dočasná globální proměnná: S tou nepracuji, nevím přesně jak funguje. Je to dočasná proměnná, která funguje ve více scriptech.

Code: Select all

globalvar variable;
variable=4;
ja tohle tez nepouzivam.
jedina vyhoda teto funkce je, ze nemusime pouzivat global._g_promenna a misto ni jen psat dale _g_promenna, ktera bude stale globalni.
tedy je tam mala uspora mista/casu pri psani kodu.
NEVYHODA teto funkce je, v mensi prehlednosti a nachylnosti programatoru zapomenout, ze jde o globalni promennou se vsemi dusledky.
dokonce jsem videl na forech navrhy na jeji odstraneni z GM :)
Hele. Jestli tohle funguje tak je to hodně geniální.

Ale máš pravdu, že může docházet k zapomínání, kolizím a dalším problémům. Je otázka, zda to za to jedno slůvko stojí, ale když by si to člověk rozumně značil a pojmenovával, tak by to mohlo fungovat. ;)
Stejně dobře, jako jíme zvířecí těla, bychom mohli jíst i lidská. Diogenes
Máme novou krevetu! http://www.kreveta.net
Registrován: Ned 13. Úno 2005 12:04:06
Post Reply