Page 1 of 1

Chyba: Out of memory

Posted: January 26, 2017, 4:47 pm
by Divad
Ahojte,
pracujem na hre, ktorá používa veľmi veľké sprity a backgroundy. Pozadie má napríklad cez 16MB a široké je cca 30 000px. Keď sa s tým ale pokúšam pracovať, vypíše mi chybu "Out of memory". Je nejaká možnosť, ako používať veľké obrázky v game makeri alebo sa musím zmieriť s tým, že hra bude v menšom rozlíšení?
Ďakujem veľmi za odpoveď.
Dávid

Re: Chyba: Out of memory

Posted: January 28, 2017, 12:10 am
by ipq
Rozdeľ pozadie na malé časti a vlož ich samostatne ako každý background zvlášť a do roomu ako tiles, ak nepoužívaš scalovanie či opakovanie, čo pochybujem pri takom veľkom rozlíšení.

Game Maker(ani Studio verzia) nedokáže zobrať väčšiu veľkosť než je 2048x2048(staré verzie) alebo 4096x4096(8.1 a Studio verzia), neviem ako to bude so Studio 2, akú veľkosť dokáže zobrať ale typujem, že tiež obmedzene, nakoľko na takúto gigantickú veľkosť textúr treba strašne veľa pamätí a preto je potreba, aby to bolo rozdelené po častiach a nahrávalo sa externe ako súbory zvlášť.

Mám však otázku, prečo gigantické obrázky a opakujú sa? Textúra, čo sa opakuje, je zbytočné ju dávať ako jeden obrázok na room, to stačí nastaviť backgrounds nechať zaškrtnuté nech sa opakuje horizontálne a vertikálne a čo sa týka iných častí, ak sú jednoduché, tak stačí ich vložiť ako tile, pretože takto aspoň ušetríš pamäť(hlavne video pamäť).

Čo snáď robíš hru v 8K rozlíšení? Game Maker nebol nejako extra vstavaný na to, aby podporoval niečo ako megatextúry(možno Studio dvojka bude).

Re: Chyba: Out of memory

Posted: January 31, 2017, 10:02 pm
by Divad
Ďakujem ti veľmi za radu, nasekal som to teda na obrázky rozmeru max 4096 a už to program zvláda.

A prečo používam tak veľké obrázky? V podstate robím maturitnú prácu - hru a keďže v škole sme dosť robili v programoch na 3D modely musel som rozhodol som sa, že spravím takú 2D skákačku s tým, že použijem 3D modely, takže to vyzerá ako 3D, ale ide samozrejme len o sprity. No a miestnosť, v ktorej hráč chodí je teda jeden veľký dlhý model plný rôznych predmetov a objektov, ktoré by som veľmi ťažko dával ako sprity, keďže ide o 3D modely s tieňmi a všetkým. Takže používam na celý level jeden background (teraz rozsekaný na titles). Viem, nie je to šťastné riešenie, ale na moje potreby maturitnej práce mi to vyšlo ako najvýhodnejšie. :D

Re: Chyba: Out of memory

Posted: February 3, 2017, 5:19 pm
by DDL Blue
Jo, tak to je vážně hloupost to mít v celku. Klidně bych to zkusil rozsekat ještě na čtvrtiny, nebo dokonce osminy, třeba jen na zkoušku, jestli/jakej to bude mít vliv na výkon.
Je fakt nesmysl nutit program pracovat s tak velkejma obrázkama, když je na obrazovce stejně výsek o velikosti třeba 1920x1080. Textura 30k pixelů, to už je fakt házení klacků počítači pod nohy :D.