1. - Game Maker byl pro mě ve třinácti letech zkrátka nepřístupnější způsob, jak zpíchnout jednoduchou hru. Google ho snad vyhodil hned jako první výsledek, byl to první program který jsem zkusil, hned mě chytl a už jsem u něj zůstal. Na VCH jsem se nedostal kvůli hledání návodů, spíš jsem pátral po nějaké české komunitě
2. - První pokusy o hry vznikaly podle oficiálních tutoriálů na stránkách GM. První regulérní dokončená hra byla skákačka se stavěním kostiček
One Press, na kterou jsem byl tehdy hrozně pyšný

Jak jsem byl naivní...
3. - VCH jako takové mám stále rád a nevidím to s ním až tolik černě, nicméně částečně souhlasím s Firejsem.
chybí mi tu zaměření na vývoj her. Kompetentnost moderátorů a administrátorů. Motivace návštěvníků ke komentování a dávaní tipů ke hrám ostatních uživatelů, neboť většina si hraje na svém písečku.
Mám pocit, že tím, jak je fórum rozškatulkované do hromady kategorií, se cosi ztrácí. Plno věci se velmi snadno přehlédne a dostat například svůj rozdělaný projekt na nejvyšší pozici je tím pádem velmi atraktivní, protože je to zkrátka nejvíc vidět

Tím vzniká neustálé konkurování si a předhánění se. Což často vede k postování komentářů, které jsou psány zdánlivě kvůli informování o projektu, ale spíše prostě kvůli nejvyšší pozici, a tím pádem jsou mnohdy téměř nicneříkající. Zkuste si zareagovat třeba na komentář typu "Přidal jsem do hry menu" nebo "Už mám další level!"
Tohle souvisí i s jakýmsi zvykem zdejších lidí brát vlákno svého projektu jako
telefonní seznam věcí, které udělali nebo se udělat chystají; málokdo to pojme více diskuzně. Málokdo fanouškům svého projektu předkládá návrhy k zamyšlení nebo s nimi diskutuje o jejich názorech, protože to tu zkrátka není zvykem. Jakoby tu lidi chtěli své výtvory prodat a šlo jim jen o to mít to lepší než ostatní, nějak se tu ztrácí ochota pomoci ostatním diskuzí (a tím teď nemyslím Poradnu, která samozřejmě funguje skvěle, zkušení na dotazy odpovídají rychle a lze se na ně spolehnout).
Za tenhle názor se na mě asi leckdo naštve, ale taky mi tu vadí to rozložení uživatelů na "nezkušené nováčky", "ty normální" a "ty s vyšší hodností", prostě mi to nějak nesedí. To shazování nováčků, kteří se pilně snaží pracovat na své - v jejich hlavách úžasné - hře. Nechtělo by to trochu více empatie? Vy, zkušenější a stálejší uživatelé, chápu, že vás to třeba může iritovat, ale to neznamená, že byste jim měli brát zapálení a nadšení a demotivovat je. Mnohdy sami na žádné hře neděláte; pak je snadné cokoli odsoudit... Někdy mívám dokonce pocit, že se tu hraje na to, kdo nováčka vtipněji a výstižněji urazí. Dobře, může psát jako zvíře, mít totálně naivní plány a být drzý,
ale stále si zaslouží respekt, už jen za to, že něco tvoří a myslí to v dobrém. Myslím že by vůbec neuškodilo pojmout to trochu svobodněji. Jak to udělat, to už je věc druhá, přiznávám.
4. - Slučitelné s bodem tři. Plus už několikrát zmiňované soutěže. Ovšem myslím že vůbec není nutné brát je vždycky tak ve velkém! Pamatujete si na WGC? To byla soutěž malého formátu, která byla všemi sledována, měla poměrně slušnou účast a vznikaly i originální kousky.
Menší, třeba i kratičké soutěže s jednoduchým zadáním, ale častěji (třeba pravidelně) by myslím mohly být východiskem.
hmpfh.
(ten obrázek je Lauren Mayberry, kdyby to někoho zajímalo)